Gedeeltelijke zonsverduistering 10 juni 2021

Gedeeltelijke zonsverduistering.

Telescoop: Celestron Nexstar 6” SC F1500/40mm ocular. Gain 375x

Camera: Olympus Pen E-PL8 Objectief: 12-40 mm f5.6 1/250

Kan een afbeelding zijn van lucht
Kan een afbeelding zijn van natuur en lucht
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Kan een afbeelding zijn van lucht en natuur
Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Kan een afbeelding zijn van camera en buitenshuis

Op donderdag 10 juni is in Noordwest-Europa een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar: tussen 11.18 en 13.31 uur schuift de maan voor de bovenste helft van de zon langs (deze tijdstippen gelden strikt genomen voor Amsterdam). Tijdens het maximum van de verduistering, 0m 12.22 uur, is 29 procent van de middellijn van de zon door de maan bedekt.

Gedeeltelijke zonsverduisteringen zijn veel minder spectaculair dan totale: het zal op 10 juni niet merkbaar donkerder (of kouder) worden, en van de feeërieke corona (de ‘stralenkrans’ rond de verduisterde zon) is niets te zien. Toch is een gedeeltelijke verduistering een bijzonder en zeldzaam hemelverschijnsel dat absoluut de moeite van het bekijken waard is.

Overigens is vanuit een relatief smalle strook door Noord-Canada, Groenland en Rusland een ringvormige zonsverduistering zichtbar: de maan staat op 10 juni wat verder van de aarde af dan gemiddeld, waardoor hij de heldere zonneschijf tijdens het maximum van de verduistering net niet helemaal kan bedekken, en er een heldere ring van licht overblijft.

Om de gedeeltelijke verduistering veilig te bekijken is wel een zogeheten eclipsbril nodig; nog beter is het om op 10 juni op bezoek te gaan bij een van de vele publiekssterrenwachten in Nederland, waar de eclips te zien is door een telescoop, uitgerust met een deugdelijk zonnefilter.

Bron: www.allesoversterrenkunde.nl – Govert Schilling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *