Sterrenhemel

Februari 2023

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 februari om 22.00 uur, maar geldt ook voor 1 februari om 23.00 uur en voor 28 februari om 21.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Capella is de helderste ster in de omgeving van het zenit, maar ook de Grote Beer staat hoog aan de hemel. Op een heldere, donkere nacht kun je proberen de Lynx en de Giraffe te vinden.

In het oosten Boven de oostelijke horizon staat het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, met de hoofdster Regulus. Ook de eerste sterren van het sterrenbeeld Maagd verschijnen boven de horizon. Laag in het noordoosten zie je Arcturus in het sterrenbeeld Boötes. De staart van de Grote Beer wijst met een grote bocht in de richting van deze ster.

In het zuiden Hoog aan de zuidwestelijke hemel is de rode planeet Mars te zien, in het sterrenbeeld Stier. De Grote Hond, met de heldere ster Sirius, staat pal in het zuiden. Linksboven Sirius vind je Procyon in de Kleine Hond, en nog veel hoger aan de hemel, links van Mars, staan Castor en Pollux in de Tweelingen. Ook Orion is nog steeds een zeer markante verschijning.

In het westen Het kleine maar opvallende sterrenbeeld Ram staat pal in het westen. Het wordt omringd door de Stier, Perseus en Andromeda, die veel meer heldere sterren bevatten. Linksonder de Ram is de vijfhoekige kop van de Walvis te vinden, en tussen de Ram en de westelijke horizon strekt zich het V-vormige sterrenbeeld Vissen uit.

In het noorden Laag in het noordnoordwesten fonkelt de ster Deneb in de Zwaan. Tussen Deneb en het zenit bevindt zich het sterrenbeeld Cepheus, met zijn karakteristieke huis-vorm. De punt van het huisje ligt dicht bij de Poolster; aan de andere kant is het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia te vinden. Ook de kop van de Draak is opvallend, laag in het noordnoordoosten.

Maanfasen
Volle Maan: 5 februari, 19.28 uur
Laatste Kwartier: 13 februari, 17.00 uur
Nieuwe Maan: 20 februari, 08.05 uur
Eerste Kwartier: 27 februari, 09.05 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Aan het begin van de maand met moeite zichtbaar tijdens de ochtendschemering, heel laag in het zuidoosten
Venus Aan het begin van de avond, in het westzuidwesten, in de sterrenbeelden Waterman (tot 15 februari) en Vissen
Mars Can het begin van de avond tot diep in de nacht, in het sterrenbeeld Stier
Jupiter In de eerste helft van de avond, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus De eerste dagen van de maand, tijdens de avondschemering, heel laag in het westzuidwesten

Bron: Allesoversterrenkunde.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *