Sterrenhemel van februari

Plattegrond van de sterrenhemel De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 februari om 22.00 uur, maar geldt ook voor 1 februari om 23.00 uur en 29 februari om 21.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion).

In het oosten De Leeuw staat hoog aan de oostelijke hemel; Regulus is de helderste ster in de wijde omgeving. Verder in de richting van het noorden vind je de steelpan van de Grote Beer, met daaronder, laag boven de horizon, de oranje ster Arcturus in het sterrenbeeld Boötes. In de driehoek tussen Arcturus, de Grote Beer en de Leeuw vind je de sterrenbeelden Jachthonden en Haar van Berenice.

In het zuiden Castor en Pollux in de Tweelingen staan zeer hoog boven de zuidelijke horizon. Lager aan de hemel staan de Kleine en de Grote Hond, met de hoofdsterren Procyon en Sirius; meer naar het westen vind je het wintersterrenbeeld Orion. De geïsoleerde ster boven de zuidoostelijke horizon is Alphard in de Waterslang.

In het westen Het fraaie sterrenbeeld Perseus, met zijn opvallende boogvorm, staat zeer hoog boven de westelijke horizon. De boog wijst naar de Plejaden, ook bekend als het Zevengesternte. Linksonder deze sterrenhoop vind je de roodgekleurde ster Aldebaran in de Stier. Het vierkant van Pegasus verdwijnt in het noordwesten onder de horizon.

In het noorden Wie een vrij uitzicht op de noordelijke horizon heeft, kan de ster Deneb in de Zwaan vinden, en heel misschien ook Wega in de Lier, vrijwel pal onder de kleine, opvallende kop van de Draak. Het huisvormige sterrenbeeld Cepheus staat rechtop, hoog aan de hemel, met linksboven ervan de zigzagvorm van Cassiopeia.

Zichtbaarheid planeten
Mercurius: Aan het eind van de maand, kort na zonsondergang, zeer laag in het westzuidwesten.
Venus: Aan het begin van de avond, aan de zuidwestelijke hemel.
Mars: Aan het eind van de nacht, in de sterrenbeelden Weegschaal
(tot 7 januari), Schorpioen (tot 15 januari) en Slangendrager.
Jupiter: Niet zichtbaar.
Saturnus: Niet zichtbaar.
Maanfasen
Eerste Kwartier: 2 februari, 02.42 uur.
Volle Maan: 10 januari, 20.21 uur.
Laatste Kwartier: 17 januari, 13.58 uur.
Nieuwe Maan: 24 januari, 22.42 uur.

Bron: www.allesoversterrenkunde.nl/