Sterrenhemel van januari

Plattegrond van de sterrenhemel                                                                                                             De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 janauri om 22.00 uur, maar geldt ook voor 1 januari om 23.00 uur en 31 januari om 21.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion).

Boven je hoofd Vlak bij het zenit – het punt recht boven je hoofd – staat de heldere ster Capella in het sterrenbeeld Voerman. Ook Perseus en de opvallende W-vorm van Cassiopeia staan zeer hoog aan de hemel.

In het oosten: Het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw staat laag boven de oostelijke horizon. Rechtsboven de hoofdster Regulus vind je het onopvallende sterrenbeeld Kreeft; nog hoger aan de hemel staan Castor en Pollux in de Tweelingen.

In het zuiden: Orion en de Stier zijn de opvallendste sterrenbeelden aan de zuidelijke hemel. Aldebaran in de Stier en Betelgeuze in Orion hebben allebei een opvallende oranjerode kleur. Linksonder Orion vind je Sirius in de Grote Hond, de helderste ster aan de hemel. In het zuidoosten fonkelt ook Procyon in de Kleine Hond.

In het westen: Vrijwel exact in het westen staat het grote Herfstvierkant van Pegasus, met aan de bovenzijde daarvan het omhooggerichte sterrenbeeld Andromeda. Rechtsboven Andromeda vind je het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia. Links van het Herfstvierkant staan de zwakke sterren van de Vissen en de Walvis. Veel opvallender is.

In het noorden: De Grote Beer staat vrij hoog aan de noordoostelijke hemel, min of meer op z’n staart. Het kronkelige lichaam van de Draak slingert zich rondom de steelpan van de Kleine Beer. Links van de Poolster is het sterrenbeeld Cepheus te vinden, en laag in het noordwesten vind je de heldere zomersterren Deneb en Wega.

Maanfasen
Eerste Kwartier: 3 januari, 05.45 uur.
Volle Maan: 10 januari, 20.21 uur.
Laatste Kwartier: 17 januari, 13.58 uur.
Nieuwe Maan: 24 januari, 22.42 uur.
Zichtbaarheid planeten
Mercurius: Aan het eind van de maand, kort na zonsondergang, zeer laag in het
westzuidwesten.
Venus: Aan het begin van de avond, aan de zuidwestelijke hemel.
Mars: Aan het eind van de nacht, in de sterrenbeelden Weegschaal (tot 7 januari),
Schorpioen (tot 15 januari) en Slangendrager.
Jupiter: Niet zichtbaar.

Bron: https://www.allesoversterrenkunde.nl/