Sterrenhemel van april

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 april om 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 april om 22.00 uur en 30 april om 24.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Kijk deze maand in de loop van de avond recht boven je hoofd, en je ziet de Grote Beer, het beroemdste sterrenbeeld aan de hemel. Het wordt omringd door veel minder opvallende sterrenbeelden.

In het oosten Tussen de staart van de Grote Beer en de oostelijke horizon zie je de kleine boog van de Noorderkroon, met links ervan het onopvallende sterrenbeeld Hercules en rechts ervan Boötes, met de heldere ster Arcturus. In het zuidoosten is het relatief onopvallende Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal net opgekomen.

In het zuiden De zuidelijke lentehemel wordt gedomineerd door de Dierenriemsterrenbeelden Leeuw en Maagd, met de hoofdsterren Regulus en Spica. Lager boven de horizon is het langgerekte sterrenbeeld Waterslang te vinden. Van de twee kleine sterrenbeeldjes op de rug van de Waterslang is vooral de Raaf opvallend.

In het westen De westelijke hemel is rijk aan heldere objecten: om te beginnen de zeer opvallende ‘avondster’ Venus, en verder de wintersterren Capella in de Voerman, Aldebaran in de Stier, Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon in de Kleine Hond en Betelgeuze in Orion. Heel laag in het zuidwesten is Sirius in de Grote Hond nog net zichtbaar.

In het noorden In het noordoosten fonkelen de heldere zomersterren Wega en Deneb. Tussen Deneb en de Grote Beer vind je het sterrenbeeld Draak, dat een mooie boog beschrijft rondom de Kleine Beer. Pal onder de Poolster staat het sterrenbeeld Cepheus, met links daarvan het opvallende herfststerrenbeeld Cassiopeia. Vrij laag in het noordwesten is Perseus te zien.

Maanfasen
Eerste Kwartier: 1 april, 12.21 uur
Volle Maan: 8 april, 04.35 uur
Laatste Kwartier: 15 april, 00.56 uur
Nieuwe Maan: 23 april, 04.26 uur
Eerste Kwartier: 30 april, 22.38 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius: Niet zichtbaar
Venus: In de eerste helft van de avond, aan de westnoordwestelijke hemel
Mars: Tijdens de ochtendschemering, vrij laag in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Steenbok
Jupiter: Aan het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Boogschutter
Saturnus: Aan het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Steenbok

Bron: https://www.allesoversterrenkunde.nl/