Oktober 2020

Plattegrond van de sterrenhemel De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 oktober om 23.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT), maar geldt ook voor 1 oktober om 24.00 uur MEZT en 31 oktober om 21.00 uur Midden-Europese Tijd (MET). (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Het opvallende W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia staat deze maand zeer hoog aan de hemel, evenals het nabijgelegen sterrenbeeld Cepheus en de heldere ster Deneb in de Zwaan.

In het oosten Tussen Cassiopeia en de oostelijke horizon liggen de sterrenbeelden Perseus en Stier. De boogvorm van Perseus wijst in de richting van de Plejaden, rechtsboven de oranje hoofdster Aldebaran in de Stier. Linksonder Perseus fonkelt Capella in de Voerman; rechts ervan, hoog aan de hemel, staat het langgerekte sterrenbeeld Andromeda.

In het zuiden De rode planeet Mars is verreweg het opvallendste object aan de zuidoostelijke hemel. Rechtsboven Mars, hoog in het zuiden, staat het Herfstvierkant. Mars staat in de Vissen; daaronder is de Walvis zichtbaar; die sterrenbeelden bevatten echter weinig opvallend heldere sterren. Laag boven de zuidelijke horizon fonkelt de ster Fomalhaut in de Zuidervis, en in het zuidwesten verdwijnen Jupiter en Saturnus onder de horizon.

In het westen De Zomerdriehoek is aan zijn afdaling naar de westelijke horizon begonnen, hoewel Deneb in de Zwaan nog hoog aan de hemel staat. Laag boven de horizon is het bovenste deel van het sterrenbeeld Slangendrager nog zichtbaar, en rechtsonder de ster Wega in de Lier staan Hercules en de Noorderkroon.

In het noorden De Grote Beer staat vrij laag aan de hemel; de twee sterren aan de zijkant van de pan (die in de richting van de Poolster wijzen) staan exact in het noorden. Het kronkelige sterrenbeeld Draak bevindt zich links van de Kleine Beer.

Maanfasen
Volle Maan: 1 oktober, 23.05 uur
Laatste Kwartier: 10 oktober, 02.39 uur
Nieuwe Maan: 16 oktober, 21.31 uur
Eerste Kwartier: 23 oktober, 15.23 uur
Volle Maan: 31 oktober, 15.49 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius  Niet zichtbaar
Venus  Aan het eind van de nacht, aan de oostzuidoostelijke hemel
Mars  Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in het sterrenbeeld Vissen (oppositie op 13 oktober)
Jupiter  Van het begin van de avond tot halverwege de avond, in het sterrenbeeld Boogschutter
Saturnus  Van het begin van de avond tot halverwege de avond, in het sterrenbeeld Boogschutter