September 2020

Plattegrond van de sterrenhemel De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 septemberom 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 septemberom 22.00 uur en 30 septembers om 24.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Deneb, de hoofdster van de Zwaan, staat bijna recht boven je hoofd, in het zenit. Ook het huisvormige sterrenbeeld Cepheus bevindt zich zeer hoog aan de hemel; de punt van het huis wijst naar het noorden.

In het oosten Vrij laag in het zuidoosten is de heldere planeet Mars zichtbaar. Het grote Herfstvierkant van het sterrenbeeld Pegasus staat hoog aan de oostzuidoostelijke hemel, met links daarvan het langgerekte sterrenbeeld Andromeda. Tussen Andromeda en de oostelijke horizon zijn de Driehoek en de Ram te vinden, met rechts daarvan de zwakke sterren van het Dierenriemsterrenbeeld Vissen. Linksonder de Ram zijn de Plejaden zichtbaar.

In het zuiden De helderste objecten aan de zuidelijke hemel zijn de planeten Jupiter en Saturnus, vrij laag in het zuidzuidwesten, in het sterrenbeeld Boogschutter. Hoger aan de hemel staat de Zomerdriehoek, die bestaat uit de helderste sterren in de Zwaan, de Lier en de Arend. Linksonder de Zomerdriehoek, dichter bij de horizon, staan de Dierenriemsterrenbeelden Steenbok en Waterman. Die bevatten echter nauwelijks heldere sterren.

In het westen Precies boven de westelijke horizon staat de kleine kop van de Slang; links daarvan is het uitgestrekte sterrenbeeld Slangendrager te vinden. Hoog aan de hemel, tussen de kleine Noorderkroon en de heldere ster Wega, moet Hercules gezocht worden. De helderste ster aan de westelijke hemel is Arcturus in het sterrenbeeld Boötes, laag in het westnoordwesten.

In het noorden De opvallende Steelpan van de Grote Beer staat boven de noordnoordwestelijke hemel, netjes rechtop, met de bodem aan de onderkant. Rechtsboven de Grote Beer is de Poolster te zien; het kleinere steelpannetje van de Kleine Beer strekt zich naar links uit. Cassiopeia en Perseus staan hoog in het noordoosten, en de winterster Capella wordt ook steeds beter zichtbaar.

Maanfasen
Volle Maan: 2 september, 07.22 uur
Laatste Kwartier: 10 september, 11.26 uur
Nieuwe Maan: 17 september, 13.00 uur
Eerste Kwartier: 24 september, 03.55 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius  Niet zichtbaar
Venus  Aan het eind van de nacht, aan de oostelijke hemel
Mars  Van halverwege de avond tot het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Vissen
Jupiter  In de eerste helft van de nacht, in het sterrenbeeld Boogschutter
Saturnus  In de eerste helft van de nacht, in het sterrenbeeld Boogschutter