Juli 2020

Plattegrond van de sterrenhemel De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 juli om 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 juli om 22.00 uur en 31 juli om 24.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Vlak bij het zenit staat de kleine, opvallende kop van het sterrenbeeld Draak. Ook de heldere ster Wega in het sterrenbeeld Lier bevindt zich zeer hoog aan de hemel.

In het oosten Hoog boven de oostelijke horizon zijn de drie zomersterrenbeelden Zwaan, Lier en Arend te vinden. De helderste sterren (Deneb, Wega en Altaïr) vormen samen de Zomerdriehoek. Laag in het oostnoordoosten komt het herfststerrenbeeld Pegasus al boven de horizon. Rechts daarvan zijn de zwakke sterren van de Waterman te zien.

In het zuiden Laag boven de zuidoostelijke horizon zijn de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus zichtbaar. Zeer hoog in het zuiden staat het sterrenbeeld Hercules; lager aan de hemel zijn de Slang en de Slangendrager te vinden. Vlak boven de horizon zie je de zomersterrenbeelden Boogschutter en Schorpioen, met de heldere ster Antares.

In het westen De sterren Spica in de Maagd en Arcturus in Boötes bevinden zich boven de zuidwestelijke horizon; ze behoren tot de helderste sterren van het noordelijk halfrond. Laag in het westen is de Leeuw aan het ondergaan, met de heldere hoofdster Regulus. Veel hoger aan de hemel is de Steelpan van de Grote Beer te zien.

In het noorden Als je een vrij uitzicht op de noordelijke horizon hebt, zie je de heldere winterster Capella, laag aan de hemel. In het noordnoordwesten bevat de sterrenhemel nauwelijks opvallende sterren, maar in het noordoosten zijn de herfststerrenbeelden Perseus en Andromeda te zien, met daarboven Cassiopeia en Cepheus.

Maanfasen
Volle Maan: 5 juli, 06.44 uur
Laatste Kwartier: 13 juli, 01.29 uur
Nieuwe Maan: 20 juli, 19.33 uur
Eerste Kwartier: 27 juli, 14.32 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius  In de tweede helft van de maand, kort voor zonsopkomst, zeer laag in het oostnoordoosten
Venus  Tijdens de ochtendschemering, laag aan de oostnoordoostelijke heme
Mars  In de tweede helft van de nacht, in de sterrenbeelden Vissen en Walvis (van 8 tot 26 juli
Jupiter  Vrijwel de gehele nacht, in het sterrenbeeld Boogschutter (oppositie op 14 juli
Saturnus  Vrijwel de gehele nacht, in het sterrenbeeld Boogschutter (oppositie op 21 juli)