Juni 2020

Plattegrond van de sterrenhemel De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 juni om 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 juni om 22.00 uur en 30 juni om 24.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Recht boven je hoofd vind je het sterrenbeeld Draak, dat zich tussen de Grote en Kleine Beer kronkelt. Ook Hercules en Boötes staan zeer hoog aan de hemel.

In het oosten De Zomerdriehoek domineert de oostelijke sterrenhemel. Deneb in het sterrenbeeld Zwaan en Wega in de Lier staan hoog aan de hemel; de ster Altaïr in de Arend bevindt zich nog vrij laag boven de horizon. Op een maanloze nacht kun je links van Altaïr eens op zoek gaan naar de kleine sterrenbeeldjes Dolfijn en Pijl.

In het zuiden Arcturus, Spica zijn de twee helderste sterren boven de zuidzuidwestelijke horizon. Precies in het zuiden staat het onopvallende sterrenbeeld Weegschaal, en laag in het zuidzuidoosten is de oranje ster Antares in de Schorpioen te zien. Links van Arcturus, hoog aan de hemel, is de Noorderkroon te vinden, met daaronder de kop van de Slang.

In het westen De Steelpan van de Grote Beer staat zeer hoog aan de westelijke hemel. Linksonder de Grote Beer vind je het sterrenbeeld Leeuw, met de heldere ster Regulus, die vrijwel exact boven de westelijke horizon staat. Heel aag in het westnoordwesten zie je de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen; tussen de Tweelingen de Leeuw bevindt zich het onopvallende Dierenriemsterrenbeeld Kreeft.

In het noorden Laag in het noorden is het sterrenbeeld Perseus te zien, met rechtsboven daarvan de opvallende W-vorm van Cassiopeia. Nog hoger aan de hemel staan Cepheus en de Kleine Beer, die op de Poolster lijkt te balanceren. Laag in het noordnoordwesten schittert de heldere ster Capella in het sterrenbeeld Voerman.

Maanfasen
Volle Maan: 5 juni, 21.12 uur
Laatste Kwartier: 13 juni, 08.24 uur
Nieuwe Maan: 21 juni, 08.41 uur
Eerste Kwartier: 28 juni, 10.16 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius: Aan het begin van de maand, tijdens de avondschemering, laag in het noordwesten
Venus: Aan het eind van de maand, kort voor zonsopkomst, zeer laag in het oostnoordoosten
Mars: Aan het eind van de nacht, in de sterrenbeelden Waterman (tot 25 juni) en Vissen
Jupiter: Van halverwege de avond tot het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Boogschutter
Saturnus: In de tweede helft van de nacht, in het sterrenbeeld Steenbok