Mei 2020

Plattegrond van de sterrenhemel De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 mei om 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 mei om 22.00 uur en 31 mei om 24.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd De staart van de Grote Beer staat pal boven je hoofd, precies in het zenit. Vlak daarbij vind je het sterrenbeeld Draak en de Kleine Beer, die zich vanaf de Poolster omhoog richt.

In het oosten Wega in het sterrenbeeld Lier, vlak onder de kop van de Draak, is de helderste ster aan de oostelijke hemel. Rechts ervan staat het zomersterrenbeeld Hercules, dat uit zwakke sterren bestaat, met nog verder naar rechts de Noorderkroon. De sterren rechtsonder Hercules maken deel uit van het uitgestrekte sterrenbeeld Slangendrager.

In het zuiden Boven de zuidzuidoostelijke horizon zie je twee opvallend heldere sterren: de oranjekleurige hoofdster Arcturus in het sterrenbeeld Boötes en de blauwwitte ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Lager in het zuidoosten staat het onopavllende sterrenbeeld Weegschaal. Hoog in het zuidwesten staat de Leeuw, en laag boven de horizon kronkelt het langgerekte lichaam van de Waterslang.

In het westen Venus is tot laat op de avond een zeer opvallende verschijning aan de westnoordwestelijke hemel. rechtsboven Venus vind je het vijfhoekige sterrenbeeld Voerman met de heldere ster Capella. Links van Capella, en iets hoger aan de hemel, staan Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; op flinke afstand linksonder daarvan zie je de ster Procyon in de Kleine Hond, die zich vrijwel exact in het westen bevindt. 

In het noorden Cassiopeia, met zijn opvallende W-vorm, staat vrij laag boven de noordelijke horizon, precies tussen de Poolster en het noordpunt. Tussen Cassiopeia en de Poolster vind je de punt van het huisvormige sterrenbeeld Cepheus, met rechtsonder daarvan de ster Deneb in de Zwaan. Perseus staat laag in het noordnoordwesten.

Maanfasen
Volle Maan: 7 mei, 12.45 uur
Laatste Kwartier: 14 mei, 16.03 uur
Nieuwe Maan: 22 mei, 19.39 uur
Eerste Kwartier: 30 mei, 05.30 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius: Aan het eind van de maand, tijdens de avondschemering, laag in het noordwesten
Venus: In de eerste drie weken van de maand, aan het begin van de avond, in het noordwesten
Mars: Tijdens de ochtendschemering, in het zuidoosten, in de sterrenbeelden Steenbok (tot 9 mei) en Waterman
Jupiter: In de tweede helft van de nacht, in het sterrenbeeld Boogschutter
Saturnus: Aan het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Steenbok