De weermetertjes

Het verband tussen de temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en neerslag.

De temperatuur kan in korte tijd snel dalen net voor en tijdens een regenbui.
De luchtdruk daalt voorafgaande aan een regenbui, de depressie is in aantocht.
De luchtvochtigheid zal in korte tijd snel oplopen.
Niet elke regenbui leidt tot een stijging van de relatieve vochtigheid of temperatuur- en luchtdrukdaling.

Dennis is een “Bomcycloon”

De komende dagen hebben we in West-Europa te maken met Dennis. Morgen is de wind in ons land het sterkst, maar ook vandaag en maandag merken we het één en ander. Lees hier hoe veel wind we verwachten.

Kans op zuidwesterstorm

Langs de noordwestkust en op de westelijke Wadden kans op zuidwesterstorm.

Vandaag neemt in de loop van de dag de zuidwestenwind geleidelijk in kracht toe. Uiteindelijk waait boven land een krachtige wind, aan zee wordt de wind hard of stormachtig. Met name aan zee komen in de namiddag en avond zware windstoten voor tot 100 km/uur.

Vannacht blijft de wind min of meer constant, morgenochtend neemt de wind weer verder in kracht toe. Langs de noordwestkust en op de westelijke Wadden is enige tijd stormkracht mogelijk. Daarbij komen dan zeer zware windstoten voor tot 110 km/uur, tijdens intensieve neerslag mogelijk nog wat hoger. Boven land is het minder winderig, maar met een krachtige of harde zuidwester zeker onstuimig. Landinwaarts zijn windstoten van 75 tot 90 km/uur mogelijk.

Wordt morgen ergens gemiddeld over een heel uur windkracht 9 of hoger gemeten, dan is voor de derde keer in één week tijd officieel sprake van storm. Vorige week zondag zorgde Ciara voor een zware storm en in de nacht naar dinsdag stormde het een korte tijd aan de noordwestkust en op de Wadden.

Koufront en veel regen

Morgen later op de dag een buienlijn (koufront) gevolgd door enkele uren regen.

Morgen trekt vooral in de middag een koufront van noordwest naar zuidoost over het land. Wanneer het koufront passeert regent het een korte tijd flink door en kan de wind behoorlijk uithalen. Na de koufrontpassage draait de wind snel naar het westen en neemt de wind weer in kracht af. Ook zakt het kwik in korte tijd een paar graden. Droog wordt het nog niet, want het blijft na passage nog enkele uren regenachtig.

Niet alleen tijdens de koufrontpassage is het nat. Ook ’s ochtends valt op veel plaatsen enige tijd regen. Alles bij elkaar valt morgen op de natste plaatsen meer dan 20 millimeter regen. De meeste regen valt waarschijnlijk in een brede strook over het zuidwesten, midden en noordoosten van het land. In het uiterste noordwesten en in Zuid-Limburg zijn de neerslaghoeveelheden wat lager.

Dennis (het lagedrukgebied links op de weerkaart) is in de afgelopen 24 uur zeer snel uitgediept. De luchtdruk in de kern was rond 10:00 uur ongeveer 928 hPa. Precies 24 uur geleden was dit nog meer dan 980 hPa!

Slechts 24 uur geleden spraken we al over Dennis, maar toen was er nog lang geen sprake van storm. In de afgelopen 24 uur heeft Dennis een explosieve ontwikkeling meegemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot volwassen storm met windsnelheden van orkaankracht boven de Atlantische Oceaan.

De luchtdruk in de kern van Dennis is in de afgelopen 24 uur met maar liefst 52 hPa (millibar) gedaald. Omdat de luchtdruk in de kern van Dennis in de afgelopen 24 uur met meer dan 24 hPa is gedaald, is er sprake geweest van “snelle/explosieve cyclogenese”, oftewel (zeer) snelle ontwikkeling van een lagedrukgebied. In de afgelopen jaren hebben diverse media, vooral in de Verenigde Staten, deze term omgedoopt tot “weerbom” of “bomcycloon”.

Verwacht wordt dat de luchtdruk in de kern van Dennis daalt tot beneden 920 hPa. Dat is voor een depressie voor de Noord-Atlantische Oceaan absurd laag. Deze luchtdruk komt zelfs in de buurt van het record. Alleen recordhouder van de herfst- en winterstormen, de “Braer storm” op 8 januari 1993, zat daar nog onder toen de luchtdruk daalde naar 914 hPa. De luchtdruk in tropische orkanen kan op de Atlantische Oceaan en in de Golf van Mexico tot zelfs beneden 900 hPa. Bron:Weerplaza.nl