Het weer met A3

Koufrontpassage
Aan het begin van de dag ligt een koufront van Twente naar Zeeland. Bij en ten zuiden van het front is het bewolkt met perioden met regen. Het front trekt zuidwaarts en het klaart dan van het noorden uit flink op. De passage van een trog kan in de middag in het noorden nog wel voor een bui zorgen, mogelijk met korrelhagel. De maximumtemperatuur wordt ten zuiden van het front bereikt en ligt rond 7 °C. Overdag is het een graad of 6.

Hogedrukinvloed: kouder
We komen onder invloed van een rug die over het Noordzeegebied oostwaarts trekt. Woensdag zijn er zonnige perioden met misschien nog een enkele bui. Het wordt met een graad of 6 wat minder zacht. De rug breidt zich uit naar Scandinavië, vandaar is er een uitloper van hoge druk over onze omgeving of een verbinding met het Azorenhoog. Donderdag nadert van het zuidwesten uit een warmtefront, maar er is daarbij onzekerheid omdat waarschijnlijk een randstoring over Engeland langs het front zuidoostwaarts trekt waardoor de frontpassage vertraagd wordt. Waarschijnlijk bereikt de neerslag Nederland niet. ’s Nachts vriest het overwegend licht, lokaal matig en kan mist ontstaan, maar er zijn ook zonnige perioden. Overdag wordt het 2 tot 6 graden, de laagste temperaturen uiteraard in het zuidoosten en oosten en de hoogste langs de kust. Wanneer mist lang blijft hangen kan het overdag blijven vriezen. 

In het weekeinde grote kans op zachter weer
In Scandinavië en Oost-Europa wordt het duidelijk kouder, maar deze kou bereikt ons vooralsnog niet. In een groot deel van de EC1112 Eps Leden passeert zaterdag of zondag het frontaal systeem van een depressie die over Schotland zuidoostwaarts trekt. In ongeveer 30% van de Leden gaat de frontpassage met sneeuw van betekenis gepaard, maar deze zal niet lang blijven liggen omdat we na de frontpassage in zachtere lucht komen. In ongeveer 1/5 van de Leden is het front zo zwak dat we in de koude lucht blijven. Begin volgende week vormt zich in veel Leden een noordoost-zuidwest georiënteerde hoogtetrog boven West-Europa. Het is afhankelijk van de ligging van deze trog of het opnieuw kouder wordt of vrij zacht blijft. Als de trog westelijk ligt is de stroming bij ons zuidwestelijk en is het aan de zachte kant, als de trog oostelijk ligt kan de koude lucht ons bereiken. Het aandeel van Leden waarin het duidelijk kouder wordt stijgt in de loop van de volgende week naar ongeveer 40%. De neerslagkans is volgende week hoog, ongeveer 60% en de kans op sneeuw van betekenis loopt dan geleidelijk op naar ongeveer 20%.

Bron: VWK