Sterrenhemel

Januari 2023

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 januari om 22.00 uur, maar geldt ook voor 1 januari om 23.00 uur en voor 31 januari om 21.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Vrijwel recht boven je hoofd staat de heldere ster Capella in het sterrenbeeld Voerman. Iets lager aan de hemel schittert de rode planeet Mars. Wat meer naar het westen vind je de opvallende sterrenbeelden Perseus en Cassiopeia.

In het oosten Regulus, de hoofdster in het sterrenbeeld Leeuw, staat vrijwel exact in het oosten. Rechtsboven Regulus vind je Castor en Pollux in de Tweelingen. Pal onder de Tweelingen kun je de kleine maar opvallende kop van het sterrenbeeld Waterslang proberen te vinden. Rechtsboven de Waterslang staat Procyon in de Kleine Hond.

In het zuiden Hoog boven de zuidelijke horizon schittert het wintersterrenbeeld Orion. Rechtsboven Orion staat de Stier, met de oranjerode hoofdster Aldebaran en de eveneens ornjekleurige planeet Mars. Linksonder Orion is Sirius in de Grote Hond te zien – de helderste ster aan de hemel.

In het westen Vrij laag in het westen is de planeet Jupiter nog zichtbaar. Linksboven Jupiter kun je op zoek naar de zwakke sterren van de sterrenbeelden Vissen en Walvis. Rechtsboven Jupiter staat Pegasus, met het kolossale Herfstvierkant; vanaf de linkerbovenhoek strekt het sterrenbeeld Andromeda zich uit in de richting van het zenit.

In het noorden De Steelpan van de Grote Beer staat in het noordoosten, hoog aan de hemel. Links daarvan, exact in het noorden, is de Poolster te vinden, in de Kleine Beer. Tussen de Kleine Beer en de horizon ligt het kronkelige sterrenbeeld Draak. In het noordwesten zie je de ster Deneb in de Zwaan, en heel laag boven de horizon de heldere ster Wega.

Maanfasen
Volle Maan: 7 januari, 00.07 uur
Laatste Kwartier: 15 januari, 03.10 uur
Nieuwe Maan: 21 januari, 21.53 uur
Eerste Kwartier: 28 januari, 16.18 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Aan het eind van de maand met moeite zichtbaar tijdens de ochtendschemering, heel laag in het zuidoosten
Venus Tijdens de avondschemering, laag boven de zuidwestelijke horizon
Mars Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in het sterrenbeeld Stier
Jupiter In de eerste helft van de nacht, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus Heel vroeg in de avond, laag in het zuidwesten, in het sterrenbeeld Steenbok

Bron: Januari 2023 – Alles over Sterrenkunde