Sterrenhemel deze maand

Oktober 2022

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 oktober om 23.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT), maar geldt ook voor 1 oktober om 00.00 uur MEZT en voor 31 oktober  om 23.00 uur Midden-Europese Tijd (MET). (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Pal in het zenit staat het zwakke, onopvallende sterrenbeeldje Hagedis, dat alleen op een heldere maanloze nacht zichtbaar is. Veel opvallender is het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia, zeer hoog in het noordoosten.

In het oosten Laag in het oostnoordoosten zie je de rode planeet Mars. Mars bevindt zich in het sterrenbeeld Stier, met de heldere oranje hoofdster Aldebaran en de mooie open sterrenhoop de Plejaden (het Zevengesternte). Linksboven de Stier staat de Voerman, met de heldere ster Capella. Tussen Zevengesternte en Cassiopeia is Perseus te vinden.

In het zuiden De zuidelijke hemel wordt gedomineerd door de heldere reuzenplaneet Jupiter. Lager in het zuidwesten is ook Saturnus opvallend. Tussen Jupiter en Saturnus in kun je op zoek gaan naar het onopvallende sterrenbeeld Waterman. Het Herfstvierkant staat hoog aan de zuidelijke hemel, met linksboven daarvan Andromeda. Laag in het zuiden fonkelt Fomalhaut in de Zuidervis.

In het westen Hoog aan de westelijke hemel staat de Zomerdriehoek, gevormd door de sterren Deneb, Wega en Altaïr. Deneb in het sterrenbeeld Zwaan staat bijna in het zenit. Rechtsonder Wega is het zwakke sterrenbeeld Hercules te zien, en nog dichter bij de horizon de opvallende boog van de Noorderkroon. De Slangendrager verdwijnt in het westen onder de horizon.

In het noorden De Grote Beer bereikt bijna zijn laagste punt aan de hemel, boven de noordelijke horizon. Linksboven de steelpan is de Draak zichtbaar, die zich rond het pannetje van de Kleine Beer slingert. Cepheus en Cassiopeia staan zeer hoog aan de hemel; Capella schittert hoog in het noordoosten.

Maanfasen
Eerste Kwartier: 3 oktober, 02.14 uur
Volle Maan: 9 oktober, 22.54 uur
Laatste Kwartier: 17 oktober, 19.15 uur
Nieuwe Maan: 25 oktober, 12.48 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Aan het begin van de maand, tijdens de ochtendschemering, heel laag aan de oostelijke hemel
Venus Niet zichtbaar
Mars Van halverwege de avond tot het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Stier
Jupiter Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in het sterrenbeeld Steenbok.

Bron: https://www.allesoversterrenkunde.nl/