Sterrenhemel

Maart 2023

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 maart om 22.00 uur Midden-Europese Tijd (MET), maar geldt ook voor 1 maart om 23.00 uur MET en voor 31 maart om 22.00 uur Midden-Europese Zomer TIjd (MEZT). (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd De kop en de voorpoten van de Grote Beer staan in het zenit. Deze sterren zijn zwakker dan de zeven sterren in de Steelpan, maar op een heldere nacht zijn ze toch goed te zien.

In het oosten Arcturus in het sterrenbeeld Boötes is een opvallende verschijning boven de oostelijke horizon. De ster heeft een duidelijke oranje kleur. Lager in het oostzuidoosten staat de blauwwitte ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Probeer links van Arcturus de opvallende boogvorm van de Noorderkroon eens te vinden.

In het zuiden Hoog in het zuidzuidoosten staat het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, met de heldere hoofdster Regulus. Op flinke afstand links van Regulus is Procyon te zien, de helderste ster in het kleine sterrenbeeld Kleine Hond. Tussen Regulus enn Procyon staat het onopvallende sterrenbeeld Kreef, met daaronder de kop van de Waterslang. De opvallende wintersterrenbeelden, zoals de Grote Hond, Orion en de Tweelingen, staan in het zuidwesten.

In het westen Hoog aan de westelijke hemel staat de opvallende oranjerode planeet Mars, met daaronder de ster Aldebaran in de Stier. Rechts daarvan vind je het Zevengesternte (de Plejaden). Rechtsboven het Zevengesternte strekt zich het sterrenbeeld Perseus uit, en zeer hoog aan de hemel, rechtsboven Mars, is de vijfhoekige vorm van het sterrenbeeld Voerman te vinden, met de heldere ster Capella.

In het noorden Deneb in de Zwaan schittert laag boven de horizon, exact in het noorden, met hoog daarboven de Poolster. In het noordoosten, rechtsonder de kop van de Draak, is het grote maar onopvallende sterrenbeeld Hercules te vinden. De noordwestelijke hemel wordt gedomineerd door Cassiopeia, met zijn kenmerkende W-vorm, en Andromeda.

Maanfasen
Volle Maan: 7 maart, 13.40 uur
Laatste Kwartier: 15 maart, 03.08 uur
Nieuwe Maan: 21 maart, 18.23 uur
Eerste Kwartier: 29 maart, 04.32 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Niet zichtbaar
Venus Van kort na zonsondergang tot halverwege de avond, in de sterrenbeelden Vissen (tot 15 maart) en Ram
Mars Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in de sterrenbeelden Stier (tot 25 maart) en Tweelingen
Jupiter In de eerste helft van de maand, vroeg in de avond, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus Niet zichtbaar

Bron: Allesoversterrenkunde

Weersverwachting NL

Van tijd tot tijd regen of (natte) sneeuw en vrijdag later veel wind

Vannacht kans op plaatselijke gladheid. Van tijd tot tijd regen of (natte) sneeuw. Vrijdag later op de dag veel wind. 

[Waarschuwingen] Code geel voor plaatselijke gladheid in het hele land.

[Vannacht] valt er plaatselijk af en toe regen of (natte) sneeuw. Door (gevallen) winterse neerslag en/of bevriezing kan het in het hele land plaatselijk glad zijn. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C plaatselijk in het noorden tot +1°C in het zuidoosten. Er staat een matige noordoostenwind.

[Vanochtend] is er veel bewolking en is het op de meeste plaatsen droog. In het noorden is er ook wat zon. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind. [Vanmiddag] is het overwegend bewolkt. Van het zuidwesten uit breidt een regengebied zich verder over het land uit. In het noorden is later wat natte sneeuw mogelijk. De maximumtemperatuur lig op veel plaatsen rond 4°C. Alleen in Zuid-Limburg wordt het 10°C. De wind is zwak tot matig uit een oostelijke richting. [Vanavond] is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. In de noordelijke helft is ook (natte) sneeuw mogelijk en plaatselijk kan het daar glad worden. De wind is oostelijk en overwegend matig. 

[Komende nacht] regent het op veel plaatsen. In het noorden is ook (natte) sneeuw mogelijk en daar is er kans op gladheid. De minimumtemperatuur loopt uiteen van dicht bij het vriespunt in het noorden tot 9°C in het zuiden van het land. In het zuiden staat weinig wind. Elders is de wind zwak tot matig, langs de noordwestkust krachtig windkracht 6, uit een oostelijke richting.

[Morgenochtend] is er veel bewolking. Op veel plaatsen regent het. In het noorden valt (natte) sneeuw en kan het glad zijn. De wind komt uit het noordoosten en is matig, langs de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In het zuiden komt de zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. [Morgenmiddag] regent het in het zuidoosten. De (natte) sneeuw in het noorden breidt zicht steeds verder over het land uit. Plaatselijk kan het glad worden. De maximumtemperatuur ligt iets boven het vriespunt in het noorden en rond 11°C in het zuidoosten van het land. De wind draait overal naar het noorden en neemt flink toe. Boven land wordt de wind matig en af en toe vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. [Morgenavond] is het bewolkt met op veel plaatsen eerst nog regen of (natte) sneeuw. Plaatselijk kan het glad zijn. De wind wordt noordwestelijk, matig boven land, af en toe krachtig, windkracht 6, aan zee. (Bron: KNMI)

Zonneschijn: 10% – Neerslag: 90% kans op 10/20 mm – Temperatuur van 1 tot 3°C – Wind uit het N 5bft.

U vindt ons ook hier:

https://weerstationwestervoort.com/weerstation/weather28/index.php?p=wsForecast&lang=nl#data-area

U vindt ons ook hier:

het weer
Webcam uitzicht in de richting NNO – 110°

https://weerstationwestervoort.com/weerstation/weather28/index.php?p=printKnmi&lang=nl#data-area

Welke RSS-feeds heeft het KNMI?