Sterrenhemel

Maart 2023

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 maart om 22.00 uur Midden-Europese Tijd (MET), maar geldt ook voor 1 maart om 23.00 uur MET en voor 31 maart om 22.00 uur Midden-Europese Zomer TIjd (MEZT). (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd De kop en de voorpoten van de Grote Beer staan in het zenit. Deze sterren zijn zwakker dan de zeven sterren in de Steelpan, maar op een heldere nacht zijn ze toch goed te zien.

In het oosten Arcturus in het sterrenbeeld Boötes is een opvallende verschijning boven de oostelijke horizon. De ster heeft een duidelijke oranje kleur. Lager in het oostzuidoosten staat de blauwwitte ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Probeer links van Arcturus de opvallende boogvorm van de Noorderkroon eens te vinden.

In het zuiden Hoog in het zuidzuidoosten staat het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, met de heldere hoofdster Regulus. Op flinke afstand links van Regulus is Procyon te zien, de helderste ster in het kleine sterrenbeeld Kleine Hond. Tussen Regulus enn Procyon staat het onopvallende sterrenbeeld Kreef, met daaronder de kop van de Waterslang. De opvallende wintersterrenbeelden, zoals de Grote Hond, Orion en de Tweelingen, staan in het zuidwesten.

In het westen Hoog aan de westelijke hemel staat de opvallende oranjerode planeet Mars, met daaronder de ster Aldebaran in de Stier. Rechts daarvan vind je het Zevengesternte (de Plejaden). Rechtsboven het Zevengesternte strekt zich het sterrenbeeld Perseus uit, en zeer hoog aan de hemel, rechtsboven Mars, is de vijfhoekige vorm van het sterrenbeeld Voerman te vinden, met de heldere ster Capella.

In het noorden Deneb in de Zwaan schittert laag boven de horizon, exact in het noorden, met hoog daarboven de Poolster. In het noordoosten, rechtsonder de kop van de Draak, is het grote maar onopvallende sterrenbeeld Hercules te vinden. De noordwestelijke hemel wordt gedomineerd door Cassiopeia, met zijn kenmerkende W-vorm, en Andromeda.

Maanfasen
Volle Maan: 7 maart, 13.40 uur
Laatste Kwartier: 15 maart, 03.08 uur
Nieuwe Maan: 21 maart, 18.23 uur
Eerste Kwartier: 29 maart, 04.32 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Niet zichtbaar
Venus Van kort na zonsondergang tot halverwege de avond, in de sterrenbeelden Vissen (tot 15 maart) en Ram
Mars Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in de sterrenbeelden Stier (tot 25 maart) en Tweelingen
Jupiter In de eerste helft van de maand, vroeg in de avond, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus Niet zichtbaar

Bron: Allesoversterrenkunde