Sterrenhemel

Mei 2023

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 mei om 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 mei om 00.00 uur en voor 31 mei om 22.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Precies in het zenit zie je de drie sterren die de staart van de Grote Beer vormen. Ook het ‘pannetje’ van de Kleine Beer staat bijna recht boven je hoofd; de staart van de Draak kronkelt eromheen.

In het oosten In het oostnoordoosten schittert de blauwwitte ster Wega in het sterrenbeeld Lier. Rechtsboven Wega zie je het bekervormige centrale deel van Hercules, en nog verder naar rechts de Noorderkroon. Probeer ook het uitgestrekte sterrenbeeld Slangendrager eens te ontwaren, in het oostzuidoosten.

In het zuiden Boven de zuidelijke horizon schittert de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Linksboven Spica, dichter bij het zenit, staat de oranje ster Arcturus in het sterrenbeeld Boötes. De Waterslang strekt zich uit in het zuidwesten; laag in het zuidzuidoosten zijn de zwakke sterren van de Weegschaal te vinden.

In het westen De heldere planeet Venus domineert de westelijke avondhemel; linksboven Venus is ook Mars zichtbaar. De heldere wintersterren zijn vrijwel allemaal verdwenen; alleen Procyon in de Kleine Hond en Castor en Pollux in de Tweelingen zijn nog goed te zien. Hoog in het zuidwesten staat Regulus, en tussen Regulus en Procyon vind je de Kreeft en de kop van de Waterslang. Capella in de Voerman staat in het noordwesten.

In het noorden Het opvallende W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia staat precies in het noorden, tussen de Poolster en de horizon. Linksonder Cassiopeia vind je het sterrenbeeld Perseus; rechtsboven de hemelse W staat Cepheus. In het noordoosten is inmiddels de opvallende kruisvorm van het sterrenbeeld Zwaan goed zichtbaar, met de heldere ster Deneb.

Maanfasen
Volle Maan: 5 mei, 19.34 uur
Laatste Kwartier: 12 mei, 16.28 uur
Nieuwe Maan: 19 mei, 17.53 uur
Eerste Kwartier: 27 mei, 17.22 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Niet zichtbaar
Venus Van kort na zonsondergang tot kort na middernacht, in de sterrenbeelden Stier (tot 7 mei) en Tweelingen
Mars Van het begin van de avond tot na middernacht, in de sterrenbeelden Tweelingen (tot 16 mei) en Kreeft
Jupiter Aan het eind van de maand, tijdens de ochtendschemering, heel laag in het oostnoordoosten
Saturnus Aan het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Waterman

Bron:  allesoversterrenkunde.nl