Sterrenhemel

Maart 2023

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 maart om 22.00 uur Midden-Europese Tijd (MET), maar geldt ook voor 1 maart om 23.00 uur MET en voor 31 maart om 22.00 uur Midden-Europese Zomer TIjd (MEZT). (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd De kop en de voorpoten van de Grote Beer staan in het zenit. Deze sterren zijn zwakker dan de zeven sterren in de Steelpan, maar op een heldere nacht zijn ze toch goed te zien.

In het oosten Arcturus in het sterrenbeeld Boötes is een opvallende verschijning boven de oostelijke horizon. De ster heeft een duidelijke oranje kleur. Lager in het oostzuidoosten staat de blauwwitte ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Probeer links van Arcturus de opvallende boogvorm van de Noorderkroon eens te vinden.

In het zuiden Hoog in het zuidzuidoosten staat het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, met de heldere hoofdster Regulus. Op flinke afstand links van Regulus is Procyon te zien, de helderste ster in het kleine sterrenbeeld Kleine Hond. Tussen Regulus enn Procyon staat het onopvallende sterrenbeeld Kreef, met daaronder de kop van de Waterslang. De opvallende wintersterrenbeelden, zoals de Grote Hond, Orion en de Tweelingen, staan in het zuidwesten.

In het westen Hoog aan de westelijke hemel staat de opvallende oranjerode planeet Mars, met daaronder de ster Aldebaran in de Stier. Rechts daarvan vind je het Zevengesternte (de Plejaden). Rechtsboven het Zevengesternte strekt zich het sterrenbeeld Perseus uit, en zeer hoog aan de hemel, rechtsboven Mars, is de vijfhoekige vorm van het sterrenbeeld Voerman te vinden, met de heldere ster Capella.

In het noorden Deneb in de Zwaan schittert laag boven de horizon, exact in het noorden, met hoog daarboven de Poolster. In het noordoosten, rechtsonder de kop van de Draak, is het grote maar onopvallende sterrenbeeld Hercules te vinden. De noordwestelijke hemel wordt gedomineerd door Cassiopeia, met zijn kenmerkende W-vorm, en Andromeda.

Maanfasen
Volle Maan: 7 maart, 13.40 uur
Laatste Kwartier: 15 maart, 03.08 uur
Nieuwe Maan: 21 maart, 18.23 uur
Eerste Kwartier: 29 maart, 04.32 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Niet zichtbaar
Venus Van kort na zonsondergang tot halverwege de avond, in de sterrenbeelden Vissen (tot 15 maart) en Ram
Mars Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in de sterrenbeelden Stier (tot 25 maart) en Tweelingen
Jupiter In de eerste helft van de maand, vroeg in de avond, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus Niet zichtbaar

Bron: Allesoversterrenkunde

Weersverwachting NL

Van tijd tot tijd regen of (natte) sneeuw en vrijdag later veel wind

Vannacht kans op plaatselijke gladheid. Van tijd tot tijd regen of (natte) sneeuw. Vrijdag later op de dag veel wind. 

[Waarschuwingen] Code geel voor plaatselijke gladheid in het hele land.

[Vannacht] valt er plaatselijk af en toe regen of (natte) sneeuw. Door (gevallen) winterse neerslag en/of bevriezing kan het in het hele land plaatselijk glad zijn. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C plaatselijk in het noorden tot +1°C in het zuidoosten. Er staat een matige noordoostenwind.

[Vanochtend] is er veel bewolking en is het op de meeste plaatsen droog. In het noorden is er ook wat zon. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind. [Vanmiddag] is het overwegend bewolkt. Van het zuidwesten uit breidt een regengebied zich verder over het land uit. In het noorden is later wat natte sneeuw mogelijk. De maximumtemperatuur lig op veel plaatsen rond 4°C. Alleen in Zuid-Limburg wordt het 10°C. De wind is zwak tot matig uit een oostelijke richting. [Vanavond] is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. In de noordelijke helft is ook (natte) sneeuw mogelijk en plaatselijk kan het daar glad worden. De wind is oostelijk en overwegend matig. 

[Komende nacht] regent het op veel plaatsen. In het noorden is ook (natte) sneeuw mogelijk en daar is er kans op gladheid. De minimumtemperatuur loopt uiteen van dicht bij het vriespunt in het noorden tot 9°C in het zuiden van het land. In het zuiden staat weinig wind. Elders is de wind zwak tot matig, langs de noordwestkust krachtig windkracht 6, uit een oostelijke richting.

[Morgenochtend] is er veel bewolking. Op veel plaatsen regent het. In het noorden valt (natte) sneeuw en kan het glad zijn. De wind komt uit het noordoosten en is matig, langs de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In het zuiden komt de zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. [Morgenmiddag] regent het in het zuidoosten. De (natte) sneeuw in het noorden breidt zicht steeds verder over het land uit. Plaatselijk kan het glad worden. De maximumtemperatuur ligt iets boven het vriespunt in het noorden en rond 11°C in het zuidoosten van het land. De wind draait overal naar het noorden en neemt flink toe. Boven land wordt de wind matig en af en toe vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. [Morgenavond] is het bewolkt met op veel plaatsen eerst nog regen of (natte) sneeuw. Plaatselijk kan het glad zijn. De wind wordt noordwestelijk, matig boven land, af en toe krachtig, windkracht 6, aan zee. (Bron: KNMI)

Zonneschijn: 10% – Neerslag: 90% kans op 10/20 mm – Temperatuur van 1 tot 3°C – Wind uit het N 5bft.

U vindt ons ook hier:

https://weerstationwestervoort.com/weerstation/weather28/index.php?p=wsForecast&lang=nl#data-area

U vindt ons ook hier:

het weer
Webcam uitzicht in de richting NNO – 110°

https://weerstationwestervoort.com/weerstation/weather28/index.php?p=printKnmi&lang=nl#data-area

Welke RSS-feeds heeft het KNMI?


Sterrenhemel

Februari 2023

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 februari om 22.00 uur, maar geldt ook voor 1 februari om 23.00 uur en voor 28 februari om 21.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Capella is de helderste ster in de omgeving van het zenit, maar ook de Grote Beer staat hoog aan de hemel. Op een heldere, donkere nacht kun je proberen de Lynx en de Giraffe te vinden.

In het oosten Boven de oostelijke horizon staat het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, met de hoofdster Regulus. Ook de eerste sterren van het sterrenbeeld Maagd verschijnen boven de horizon. Laag in het noordoosten zie je Arcturus in het sterrenbeeld Boötes. De staart van de Grote Beer wijst met een grote bocht in de richting van deze ster.

In het zuiden Hoog aan de zuidwestelijke hemel is de rode planeet Mars te zien, in het sterrenbeeld Stier. De Grote Hond, met de heldere ster Sirius, staat pal in het zuiden. Linksboven Sirius vind je Procyon in de Kleine Hond, en nog veel hoger aan de hemel, links van Mars, staan Castor en Pollux in de Tweelingen. Ook Orion is nog steeds een zeer markante verschijning.

In het westen Het kleine maar opvallende sterrenbeeld Ram staat pal in het westen. Het wordt omringd door de Stier, Perseus en Andromeda, die veel meer heldere sterren bevatten. Linksonder de Ram is de vijfhoekige kop van de Walvis te vinden, en tussen de Ram en de westelijke horizon strekt zich het V-vormige sterrenbeeld Vissen uit.

In het noorden Laag in het noordnoordwesten fonkelt de ster Deneb in de Zwaan. Tussen Deneb en het zenit bevindt zich het sterrenbeeld Cepheus, met zijn karakteristieke huis-vorm. De punt van het huisje ligt dicht bij de Poolster; aan de andere kant is het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia te vinden. Ook de kop van de Draak is opvallend, laag in het noordnoordoosten.

Maanfasen
Volle Maan: 5 februari, 19.28 uur
Laatste Kwartier: 13 februari, 17.00 uur
Nieuwe Maan: 20 februari, 08.05 uur
Eerste Kwartier: 27 februari, 09.05 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Aan het begin van de maand met moeite zichtbaar tijdens de ochtendschemering, heel laag in het zuidoosten
Venus Aan het begin van de avond, in het westzuidwesten, in de sterrenbeelden Waterman (tot 15 februari) en Vissen
Mars Can het begin van de avond tot diep in de nacht, in het sterrenbeeld Stier
Jupiter In de eerste helft van de avond, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus De eerste dagen van de maand, tijdens de avondschemering, heel laag in het westzuidwesten

Bron: Allesoversterrenkunde.nl

Sterrenhemel

Januari 2023

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 januari om 22.00 uur, maar geldt ook voor 1 januari om 23.00 uur en voor 31 januari om 21.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Vrijwel recht boven je hoofd staat de heldere ster Capella in het sterrenbeeld Voerman. Iets lager aan de hemel schittert de rode planeet Mars. Wat meer naar het westen vind je de opvallende sterrenbeelden Perseus en Cassiopeia.

In het oosten Regulus, de hoofdster in het sterrenbeeld Leeuw, staat vrijwel exact in het oosten. Rechtsboven Regulus vind je Castor en Pollux in de Tweelingen. Pal onder de Tweelingen kun je de kleine maar opvallende kop van het sterrenbeeld Waterslang proberen te vinden. Rechtsboven de Waterslang staat Procyon in de Kleine Hond.

In het zuiden Hoog boven de zuidelijke horizon schittert het wintersterrenbeeld Orion. Rechtsboven Orion staat de Stier, met de oranjerode hoofdster Aldebaran en de eveneens ornjekleurige planeet Mars. Linksonder Orion is Sirius in de Grote Hond te zien – de helderste ster aan de hemel.

In het westen Vrij laag in het westen is de planeet Jupiter nog zichtbaar. Linksboven Jupiter kun je op zoek naar de zwakke sterren van de sterrenbeelden Vissen en Walvis. Rechtsboven Jupiter staat Pegasus, met het kolossale Herfstvierkant; vanaf de linkerbovenhoek strekt het sterrenbeeld Andromeda zich uit in de richting van het zenit.

In het noorden De Steelpan van de Grote Beer staat in het noordoosten, hoog aan de hemel. Links daarvan, exact in het noorden, is de Poolster te vinden, in de Kleine Beer. Tussen de Kleine Beer en de horizon ligt het kronkelige sterrenbeeld Draak. In het noordwesten zie je de ster Deneb in de Zwaan, en heel laag boven de horizon de heldere ster Wega.

Maanfasen
Volle Maan: 7 januari, 00.07 uur
Laatste Kwartier: 15 januari, 03.10 uur
Nieuwe Maan: 21 januari, 21.53 uur
Eerste Kwartier: 28 januari, 16.18 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Aan het eind van de maand met moeite zichtbaar tijdens de ochtendschemering, heel laag in het zuidoosten
Venus Tijdens de avondschemering, laag boven de zuidwestelijke horizon
Mars Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in het sterrenbeeld Stier
Jupiter In de eerste helft van de nacht, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus Heel vroeg in de avond, laag in het zuidwesten, in het sterrenbeeld Steenbok

Bron: Januari 2023 – Alles over Sterrenkunde

Sterrenhemel

December 2022

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 december om 22.00 uur, maar geldt ook voor 1 december om 23.00 uur MEZT en voor 31 december om 21.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd De rode planeet Mars staat zeer hoog aan de hemel. Het sterrenbeeld Perseus staat in het zenit. Rondom Perseus bevinden zich de sterrenbeelden Andromeda en Cassiopeia, de heldere ster Capella in de Voerman, en het Zevengesternte in het sterrenbeeld Stier, rechts van Mars.

In het oosten Het sterrenbeeld Tweelingen met de heldere sterren Castor en Pollux staat hoog boven de oostelijke horizon. Hoog boven de Tweelingen staat het sterrenbeeld Voerman, met de opvallende gele hoofdster Capella. Rechtsonder Castor en Pollux zijn de heldere sterren Procyon en Sirius zichtbaar, en in het zuidoosten staat Orion.

In het zuiden De drie gordelsterren van Orion, in het zuidoosten, wijzen in de richting van de heldere oranje ster Aldebaran in de Stier. Linksboven Aldebaran, hoog aan de hemel, staat de planeet Mars, met daarboven het sterrenbeeld Perseus. Lager aan de hemel zijn de uitgestrekte maar weinig opvallende sterrenbeelden Eridanus en Walvis te vinden.

In het westen De reuzenplaneete Jupiter prijkt nog vrij hoog boven de zuidwestelijke horizon. Terwijl de Zomerdriehoek in het noordwesten onder de horizon verdwijnt (alleen Deneb in de Zwaan staat nog vrij hoog aan de hemel), is het Herfstvierkant nog uitstekend zichtbaar. Het sterrenbeeld Andromeda strekt zich vanaf het Herfstvierkant uit in de richting van het zenit.

In het noorden Het steelpannetje van de Kleine Beer strekt zich vanaf de Poolster uit in de richting van de noordelijke horizon. Onder de Kleine Beer is de Draak zichtbaar, met de kop in het noordnoordwesten. De Grote Beer staat ‘op zijn staart’ in het noordnoordoosten.

Maanfasen
Volle Maan: 8 december, 05.08 uur
Laatste Kwartier: 16 december, 09.56 uur
Nieuwe Maan: 23 december, 11.16 uur
Eerste Kwartier: 30 december, 02.20 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Aan het eind van de maand met moeite zichtbaar tijdens de avondschemering, heel laag in het zuidwesten
Venus Aan het eind van de maand tijdens de avondschemering, heel laag in het zuidwesten
Mars Vrijwel de gehele nacht, in het sterrenbeeld Stier
Jupiter In de eerste helft van de nacht, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus In de eerste helft van de avond, in het sterrenbeeld Steenbok.

Bron: December 2022 – Alles over Sterrenkunde

Sterrenhemel

November 2022

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 november om 22.00 uur, maar geldt ook voor 1 november om 23.00 uur MEZT en voor 30 november om 21.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Kijk recht omhoog, en je ziet het opvallende sterrenbeeld Cassiopeia. Het heeft de vorm van de hoofdletter W of M – afhankelijk van de manier waarop je ernaar kijkt.

In het oosten De rode planeet Mars is verreweg de opvallendste verschijning aan de oostelijke hemel. Castor en Pollux, de hoofdsterren van het sterrenbeeld Tweelingen, staan laag in het oostnoordoosten. Ook de meeste andere wintersterrenbeelden zijn al zichtbaar: de Voerman met de heldere ster Capella, de Stier met Aldebaran, en Orion met zijn opvallende gordel. Hoog in het westen is de sierlijke boog van Perseus te zien.

In het zuiden De reuzenplaneet Jupiter steelt nog steeds de show boven de zuidelijke horizon. Verder zijn er in dit deel van de hemel weinig heldere sterren zichtbaar, afgezien van de sterren van Andromeda, hoog in het zuiden. Probeer het V-vormige sterrenbeeld Vissen eens te ontwaren, of de veelhoekige vorm van de Walvis.

In het westen Zeer hoog in het zuidwesten staat het markante Herfstvierkant, met daaronder het zwakke Dierenriemsterrenbeeld Waterman. Maar ook de Zomerdriehoek, gevormd door de sterren Deneb, Wega en Altaïr, is nog uitstekend zichtbaar, hoog in het westnoordwesten. Rechts van Wega, in het noordwesten, is de kop van de Draak te vinden, met daaronder het sterrenbeeld Hercules.

In het noorden De steelpanvormige Grote Beer begint weer aan zijn klim omhoog, terwijl het zwakke sterrenbeeld Kleine Beer juist steeds verder omlaag beweegt. Linksonder de Kleine Beer staat de Draak, en linksboven de Poolster het huisvormige sterrenbeeld Cepheus. Veel moeilijker zichtbaar is de Giraffe, rechtsboven de Poolster.

Maanfasen
Eerste Kwartier: 1 november, 07.37 uur
Volle Maan: 8 november, 12.02 uur
Laatste Kwartier: 16 november, 14.27 uur
Nieuwe Maan: 23 november, 23.57 uur
Eerste Kwartier: 30 november, 15.36 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Niet zichtbaar
Venus Niet zichtbaar
Mars Vrijwel de gehele nacht, in het sterrenbeeld Stier
Jupiter In de eerste helft van de nacht, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus Van het begin van de avond tot laat op de avond, in het sterrenbeeld Steenbok

Meer over Sterrenhemel

Sterrenhemel deze maand

Oktober 2022

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 oktober om 23.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT), maar geldt ook voor 1 oktober om 00.00 uur MEZT en voor 31 oktober  om 23.00 uur Midden-Europese Tijd (MET). (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Pal in het zenit staat het zwakke, onopvallende sterrenbeeldje Hagedis, dat alleen op een heldere maanloze nacht zichtbaar is. Veel opvallender is het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia, zeer hoog in het noordoosten.

In het oosten Laag in het oostnoordoosten zie je de rode planeet Mars. Mars bevindt zich in het sterrenbeeld Stier, met de heldere oranje hoofdster Aldebaran en de mooie open sterrenhoop de Plejaden (het Zevengesternte). Linksboven de Stier staat de Voerman, met de heldere ster Capella. Tussen Zevengesternte en Cassiopeia is Perseus te vinden.

In het zuiden De zuidelijke hemel wordt gedomineerd door de heldere reuzenplaneet Jupiter. Lager in het zuidwesten is ook Saturnus opvallend. Tussen Jupiter en Saturnus in kun je op zoek gaan naar het onopvallende sterrenbeeld Waterman. Het Herfstvierkant staat hoog aan de zuidelijke hemel, met linksboven daarvan Andromeda. Laag in het zuiden fonkelt Fomalhaut in de Zuidervis.

In het westen Hoog aan de westelijke hemel staat de Zomerdriehoek, gevormd door de sterren Deneb, Wega en Altaïr. Deneb in het sterrenbeeld Zwaan staat bijna in het zenit. Rechtsonder Wega is het zwakke sterrenbeeld Hercules te zien, en nog dichter bij de horizon de opvallende boog van de Noorderkroon. De Slangendrager verdwijnt in het westen onder de horizon.

In het noorden De Grote Beer bereikt bijna zijn laagste punt aan de hemel, boven de noordelijke horizon. Linksboven de steelpan is de Draak zichtbaar, die zich rond het pannetje van de Kleine Beer slingert. Cepheus en Cassiopeia staan zeer hoog aan de hemel; Capella schittert hoog in het noordoosten.

Maanfasen
Eerste Kwartier: 3 oktober, 02.14 uur
Volle Maan: 9 oktober, 22.54 uur
Laatste Kwartier: 17 oktober, 19.15 uur
Nieuwe Maan: 25 oktober, 12.48 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Aan het begin van de maand, tijdens de ochtendschemering, heel laag aan de oostelijke hemel
Venus Niet zichtbaar
Mars Van halverwege de avond tot het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Stier
Jupiter Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in het sterrenbeeld Steenbok.

Bron: https://www.allesoversterrenkunde.nl/

Sterrenhemel deze maand

Juli 2022

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 juli om 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 juli om 00.00 uur MET en voor 31 juli om 22.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd De heldere witte ster Wega in het sterrenbeeld Lier staat zeer hoog aan de hemel, dicht bij het zenit. Precies boven je hoofd bevindt zich de kleine, maar opvallende kop van het sterrenbeeld Draak.

In het oosten Hoog boven de oostelijke horizon schitteren de drie heldere sterren Deneb, Wega en Altaïr, die samen de Zomerdriehoek vormen. Wega is de helderste ster van het noordelijk halfrond. Veel lager aan de hemel, in het oostnoordoosten, komt ook het Herfstvierkant al tevoorschijn.

In het zuiden Laag in het zuidzuidoosten staat het sterrenbeeld Boogschutter. Het kolossale maar weinig opvallende sterrenbeeld Slangendrager staat hoog boven de zuidelijke horizon. Nog hoger aan de hemel is met enige moeite Hercules te vinden. Laag boven de zuidelijke horizon staat de oranje ster Antares in de Schorpioen.

In het westen Laag in het westen staat het sterrenbeeld Leeuw op het punt om onder de horizon te verdwijnen. In het zuidwesten staan de heldere sterren Arcturus en Spica vrijwel recht boven elkaar, en hoog aan de hemel bevindt zich de Grote Beer.

In het noorden Ook middenin de zomer is een bekende winterster te zien: Capella in de Voerman, heel laag in het noorden. Rechts daarvan staat het sterrenbeeld Perseus, met daarboven de W-vorm van Cassiopeia. De kronkelige Draak bevindt zich tussen de Poolster en het zenit. Laag in het noordsooten is Andromeda te vinden.

Maanfasen
Eerste Kwartier: 7 juli, 04.14 uur
Volle Maan: 13 juli, 20.37 uur
Laatste Kwartier: 20 juli, 16.18 uur
Nieuwe Maan: 28 juli, 19.54 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Niet zichtbaar
Venus Tijdens de ochtendschemering, laag aan de oostnoordoostelijke hemel
Mars In de tweede helft van de nacht, in de sterrenbeelden Vissen (tot 9 juli) en Ram
Jupiter In de tweed helft van de nacht, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus Vanaf laat op de avond tot het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Steenbok

Bron: http://www.allesoversterrenkunde.nl