Sterrenhemel

Juni 2023

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 mei om 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 mei om 00.00 uur en voor 31 mei om 22.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Het kronkelige sterrenbeeld Draak staat zeer hoog aan de hemel, evenals de staart van de Grote Beer, de bovenzijde van Boötes, en het vrij onopvallende sterrenbeeld Hercules.

In het oosten Boven de oostelijke horizon is nu de gehele Zomerdriehoek zichtbaar: Wega in de Lier en Deneb in de Zwaan staan hoog aan de hemel, en veel lager is Altaïr in de Arend te zien. Probeer ook de kleine sterrenbeeldjes Vos, Pijl en Dolfijn eens te ontwaren. In het zuidoosten staat het grote maar slecht herkenbare sterrenbeeld Slangendrager.

In het zuiden Arcturus, Spica en Saturnus vormen een grote, liggende driehoek boven de zuidwestelijke horizon. Links van Arcturus zijn de Noorderkroon en de kop van de Slang te vinden. Lager in het zuiden staat het sterrenbeeld Weegschaal, met links daarvan de heldere ster Antares, de oranjerode hoofdster van de Schorpioen.

In het westen De planeten Venus en Mars domineren de westelijke avondhemel. Verder zijn er weinig opvallende sterrenbeelden zichtbaar. Castor en Pollux in de Tweelingen staan laag boven de horizon. De Leeuw, met de heldere ster Regulus, daalt ook af in de richting van het westen, waar de Kreeft al onder de horizon verdwijnt. Zeer hoog aan de westelijke hemel is de Grote Beer te vinden.

In het noorden De gebogen vorm van de Kleine Beer strekt zich vanaf de Poolster uit in de richting van het zenit. Lager aan de hoordelijke horizon staan de sterrenbeelden Cassiopeia en Perseus. Links van Perseus, laag in het noordnoordwesten, schittert Capella in de Voerman. Probeer op een donkere nacht ook de Giraffe eens te ontwaren.

Maanfasen
Volle Maan: 4 juni, 05.41 uur
Laatste Kwartier: 10 juni, 21.31 uur
Nieuwe Maan: 18 juni, 06.37 uur
Eerste Kwartier: 26 juni, 09.49 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Niet zichtbaar
Venus Van kort na zonsondergang tot rond middernacht, in het westnoordwesten
Mars In de eerste helft van de nacht, in de sterrenbeelden Kreeft (tot 19 juni) en Leeuw
Jupiter Aan het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Ram
Saturnus In de tweede helft van de nacht, in het sterrenbeeld Waterman

Bron: Allesoversterrenkunde.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *