Sterrenhemel

April 2023

 Plattegrond van de sterrenhemel

De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 april om 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 april om 00.00 uur MET en voor 30 april om 22.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd De Grote Beer staat deze maand in de loop van de avond recht boven je hoord. De staart wijst naar de oostelijke horizon. Rondom de Grote Beer liggen de zwakke sterrenbeelden Lynx, Jachthonden en Draak.

In het oosten Hoog boven de oostelijke horizon prijkt het vliegervormige sterrenbeeld Boötes, met de heldere ster Arcturus. Links daarvan vind je de Noorderkroon. Tussen de Noorderkroon en de heldere ster Wega kun je op zoek gaan naar Hercules. Vrij laag in het zuidoosten staat de blauwwitte ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.

In het zuiden Hoog aan de hemel staat het lentesterrenbeeld Leeuw, met de heldere ster Regulus; lager in het zuidoosten zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Boven de zuidelijke horizon is de Waterslang bijna helemaal zichtbaar. Probeer hem te vinden op een heldere, maanloze nacht. Veel opvallender is het kleine sterrenbeeldje Raaf, dat zich (net als de Beker) op de rug van de Waterslang bevindt.

In het westen Aan de avondhemel zijn twee planeten zichtbaar: Venus, laag in het westnoordwesten, en Mars, hoog in het westen in het sterrenbeeld Tweelingen. Ook zijn er nog zes heldere wintersterren te zien. Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion en Aldebaran in de Stier hebben een opvallende oranje tint; Capella in de Voerman is veel geler. Hoog aan de hemel, boven Mars, staan Castor en Pollux in de Tweelingen. Linksonder het duo is Procyon te vinden, in de Kleine Hond.

In het noorden Tussen de Poolster en de noordelijke horizon kun je op zoek naar het onopvallende sterrenbeeld Cepheus. Links van Cepheus staan Cassiopeia en Perseus, die veel meer heldere sterren bevatten. Vrij laag in het noordoosten zijn de heldere sterren Deneb in de Zwaan en Wega in de Lier te vinden, die deel uitmaken van de Zomerdriehoek.

Maanfasen
Volle Maan: 6 april, 06.34 uur
Laatste Kwartier: 13 april, 11.11 uur
Nieuwe Maan: 20 april, 06.12 uur
Eerste Kwartier: 27 april, 17.22 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Halverwege de maand, tijdens de avondschemering, laag in het westnoordwesten
Venus Van kort na zonsondergang tot laat op de avond, in de sterrenbeelden Ram (tot 6 april) en Stier
Mars Van het begin van de avond tot diep in de nacht, in het sterrenbeeld Tweelingen
Jupiter Niet zichtbaar
Saturnus Aan het eind van de maand, tijdens de ochtendschemering, laag in het oostzuidoosten.

Bron:  allesoversterrenkunde.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *