De Lyridenzwerm

Komende nachten veel meer vallende sterren te zien dan normaal

Aangepast: 19 april 2020 8:00

De sterrenregen van de Lyriden op een archieffoto.Beeld © Getty Images

Meteorietenzwerm de Lyriden trekt de komende dagen over en vanwege het heldere weer is dat goed te zien. Het hoogtepunt van de Lyriden is in de nacht van dinsdag op woensdag.

Wie ’s nachts naar buiten wil om de vallende sterren te zien, heeft mazzel. Het blijft droog en de sterren zijn goed te zien. “Het blijft tot en met donderdag helder en wolkeloos”, zegt Thomas Vermeulen van Buienradar. “De vallende sterren zijn overal goed te zien.” Lees ook:Regen van vallende sterren: hoe zie je die het best?

Rond 04.00 uur woensdagochtend zijn de meeste meteoren te zien. De meeste kans om ze te spotten heb je als je naar het oosten tot zuidoosten kijkt. 

Dit zijn vallende sterren:

Eerder maakten we deze video over wat vallende sterren zijn en hoe je ze het best kan zien.

Het bijzondere aan de Lyriden is dat ze soms als heldere vuurbollen door de lucht schieten en een rookachtig spoor achter kunnen laten. De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Die verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen: de meteoroïden.

Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 kilometer hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien.

Bon: RTL Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *