Sterrenhemel

December 2022

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 december om 22.00 uur, maar geldt ook voor 1 december om 23.00 uur MEZT en voor 31 december om 21.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd De rode planeet Mars staat zeer hoog aan de hemel. Het sterrenbeeld Perseus staat in het zenit. Rondom Perseus bevinden zich de sterrenbeelden Andromeda en Cassiopeia, de heldere ster Capella in de Voerman, en het Zevengesternte in het sterrenbeeld Stier, rechts van Mars.

In het oosten Het sterrenbeeld Tweelingen met de heldere sterren Castor en Pollux staat hoog boven de oostelijke horizon. Hoog boven de Tweelingen staat het sterrenbeeld Voerman, met de opvallende gele hoofdster Capella. Rechtsonder Castor en Pollux zijn de heldere sterren Procyon en Sirius zichtbaar, en in het zuidoosten staat Orion.

In het zuiden De drie gordelsterren van Orion, in het zuidoosten, wijzen in de richting van de heldere oranje ster Aldebaran in de Stier. Linksboven Aldebaran, hoog aan de hemel, staat de planeet Mars, met daarboven het sterrenbeeld Perseus. Lager aan de hemel zijn de uitgestrekte maar weinig opvallende sterrenbeelden Eridanus en Walvis te vinden.

In het westen De reuzenplaneete Jupiter prijkt nog vrij hoog boven de zuidwestelijke horizon. Terwijl de Zomerdriehoek in het noordwesten onder de horizon verdwijnt (alleen Deneb in de Zwaan staat nog vrij hoog aan de hemel), is het Herfstvierkant nog uitstekend zichtbaar. Het sterrenbeeld Andromeda strekt zich vanaf het Herfstvierkant uit in de richting van het zenit.

In het noorden Het steelpannetje van de Kleine Beer strekt zich vanaf de Poolster uit in de richting van de noordelijke horizon. Onder de Kleine Beer is de Draak zichtbaar, met de kop in het noordnoordwesten. De Grote Beer staat ‘op zijn staart’ in het noordnoordoosten.

Maanfasen
Volle Maan: 8 december, 05.08 uur
Laatste Kwartier: 16 december, 09.56 uur
Nieuwe Maan: 23 december, 11.16 uur
Eerste Kwartier: 30 december, 02.20 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Aan het eind van de maand met moeite zichtbaar tijdens de avondschemering, heel laag in het zuidwesten
Venus Aan het eind van de maand tijdens de avondschemering, heel laag in het zuidwesten
Mars Vrijwel de gehele nacht, in het sterrenbeeld Stier
Jupiter In de eerste helft van de nacht, in het sterrenbeeld Vissen
Saturnus In de eerste helft van de avond, in het sterrenbeeld Steenbok.

Bron: December 2022 – Alles over Sterrenkunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *