De hemelkaart

April 2022

undefined

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 april om 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 april om 00.00 uur MET en voor 30 april om 22.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Het opvallende sterrenbeeld Grote Beer staat recht boven je hoofd, vrijwel in het zenit; de steel van de Steelpan wijst naar de oostelijke horizon. Dicht bij de pan is ook de staart van het sterrenbeeld Draak te vinden.

In het oosten Boven de oostelijke horizon zijn Boötes en de Noorderkroon de opvallendste sterrenbeelden. De oranje ster Arcturus is een van de helderste sterren van het noordelijk halfrond. Probeer ook het zwakkere sterrenbeeld Hercules eens te ontdekken; het staat halverwege de Noorderkroon en de heldere ster Wega.

In het zuiden Hoog boven de zuidelijke horizon schittert de heldere blauwwitte ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Veel ager in het zuidoosten staat de eveneens blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. De langgerekte Waterslang is bijna helemaal te zien; het kleine sterrenbeeldje Raaf is opvallend.

In het westen De sterren Castor en Pollux staan hoog aan de westelijke hemel. Linksonder het duo staat Procyon in de Kleine Hond. Orion gaat onder in het westen. De Voerman, met de ster Capella, staat nog vrij hoog aan de hemel, met daaronder Aldebaran in het sterrenbeeld Stier.

In het noorden De Grote Beer staat ondersteboven aan de hemel, hoog boven de Poolster, in het zenit. Direct onder de Poolster is het sterrenbeeld Cepheus te vinden, met linksonder daarvan het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia. In het noordoosten staan de heldere zomersterren Wega en Deneb.

Maanfasen
Nieuwe Maan: 1 april, 08.24 uur
Eerste Kwartier: 9 april, 08.47 uur
Volle Maan: 16 apriul, 20.55 uur
Laatste Kwartier: 23 april, 13.56 uur
Nieuwe Maan: 30 april, 22.28 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Aan het eind van de maand, tijdens de avondschemering, laag in het westnoordwesten
Venus Tijdens de ochtendschemering, heel laag in het oosten
Mars Met moeite zichtbaar tijdens de ochtendschemering, heel laag in het oostzuidoosten
Jupiter Aan het eind van de maand met moeite zichtbaar tijdens de ochtendschemering, laag in het oosten
Saturnus Tijdens de ochtendschemering, laag in het oostzuidoosten

Bron: https://www.allesoversterrenkunde.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *