De hemelkaart

Mei 2022

Plattegrond van de sterrenhemel  De ronde buitenrand van de kaart stelt de horizon voor; het midden van de kaart is het zenit – het punt recht boven je hoofd. De kaart is getekend voor 15 mei om 23.00 uur, maar geldt ook voor 1 mei  om 00.00 uur MET en voor 31 mei om 22.00 uur. (Sterrenkaart: Wil Tirion)

Boven je hoofd Kijk recht omhoog, en je ziet het beroemde sterrenbeeld Grote Beer. De steel van de Steelpan bevindt zich precies in het zenit. Ga onder de steel eens op zoek naar de twee sterren van het kleine sterrenbeeldje Jachthonden.

In het oosten De heldere witte ster Wega in het sterrenbeeld Lier is de opvallendste verschijning boven de oostelijke horizon. Hercules en Slangendrager bevatten ook wel heldere sterren, maar deze uitgestrekte sterrenbeelden hebben niet echt een markante vorm.

In het zuiden De oranje ster Arcturus in het sterrenbeeld Boötes staat zeer hoog in het zuidoosten. Rechtsonder Arcturus is Spica te vinden, de blauwwitte hoofdster van de Maagd. De sterrenbeelden Weegschaal en Raaf zijn minder opvallend, maar toch gemakkelijk te vinden.

In het westen Boven de westelijke horizon staan de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Op geruime afstand linksonder het duo is de heldere ster Procyon in de Kleine Hond te zien. Tussen de Tweelingen en de blauwwitte ster Regulus in de Leeuw (vrij hoog in het zuidwesten) moet het onopvallende sterrenbeeld Kreeft gezocht worden.

In het noorden Halverwege de Poolster en de noordelijke horizon bevindt zich de opvallende W van het sterrenbeeld Cassiopeia. Op gelijke hoogte boven de horizon staan de heldere sterren Capella, in het noordwesten, en Deneb, in het noordoosten. De Kleine Beer richt zich vanaf de Poolster omhoog naar rechtsboven.

Maanfasen
Eerste Kwartier: 9 mei, 02.21 uur
Volle Maan: 16 mei, 06.14 uur
Laatste Kwartier: 22 mei, 20.43 uur
Nieuwe Maan: 39 mei, 13.30 uur

Zichtbaarheid planeten
Mercurius Aan het begin van de maand, tijdens de avondschemering, laag in het westnoordwesten
Venus Tijdens de ochtendschemering, laag aan de oostelijke hemel
Mars Tijdens de ochtendschemering, laag boven de oostelijke horizon
Jupiter Tijdens de ochtendschemering, laag in het oosten
Saturnus Aan het eind van de nacht, in het sterrenbeeld Steenbok

Bron: https://www.allesoversterrenkunde.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *